VAŽNA OBAVIJEST! - ODLUKA O ZABRANI NAPUŠTANJA MJESTA PREBIVALIŠTA I STALNOG BORAVKA U RH

VAŽNA OBAVIJEST! - ODLUKA O ZABRANI NAPUŠTANJA MJESTA PREBIVALIŠTA I STALNOG BORAVKA U RH

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, danas je donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka uvodi se kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, s obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno poveći rizik od prijenosa bolesti COVID-19.

 

Ista se ne odnosi na promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
  • izvješćivanje javnosti,
  • stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,
  • putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

 

Ako iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijima osobe moraju napustiti Okrug pri tom moraju zatražiti propusnicu od Stožera civilne zaštite Općine Okrug, putem e-mail adrese: stozercz@okrug.hr ili putem telefona na broj 091 200 6166. Isti će im objasniti uvjete za dobivanje navedene propusnice.

Ako osoba mora napustiti Okrug zbog hitne medicinske skrbi, propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine. 

Za sva ostala kretanja na koja se donešena Odluka ne odnosi, propusnicu izdaje odgovorna osoba u pravnoj osobi.

 

Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja te se ne zadržavati na javnim prostorima, a potrebno je posjedovati valjanu propusnicu.