Čuvanje okruške baštine - prisložimo "Okruški škafetin"

Čuvanje okruške baštine:

Prisložimo "Okruški škafetin" uživo

U 2020. godini Općina Okrug će raditi na očuvanju baštine našeg malog mista. Jedan od prvih poteza je „prislagivanje okruškog škafetina“  koji postoji na Facebooku  i „oživljavanje“ vitualnog albuma koji tamo postoji.

Već nekliko godina postoji Facebook stranica Okruški škafetin kojoj je administratorica Karolina Miše. Riječ je o stranici koja je nastala spontano a privukla velik broj mještana ali i ljudi koji ne žive tu ali vole Okrug. Prati je gotovo 700 ljudi. Osim ispunjavanja glavne svrhe: objave starih fotografija, objavljuju se i poneke vijesti iz svakodnevnog života.

Kako taj virtualni svijet nije svima dostupan i blijedi sav žar koji imaju stare fotografije i uspomene odlučili smo taj škafetin oživjeti, obogatiti i učiniti da bude dostupan svima. Mještanima, prijateljima, turistima, djeci u vrtiću u školi… Nek svaka fotografija ispriča neku priču.

Pozivamo naše mještane da u idućih mjesec dana djelatnicama TZ Okrug u glavni ured  donesu stare fotografije koje imaju po svojim škafetinima, one će ih skenirati i odmah vratiti. Kako je riječ o nečijem privatnom vlasništvu zamolit ćemo mještane da daju privolu da se te fotografije koriste u promociji općine i podizanju svijesti o baštini Okruka. Svakako bi bilo poželjno da se znaju neki detalji o fotografiji  (okvirno vrijeme snimanja fotografije, mjesto gdje je fotografija snimljena i tko je na njoj). Isto tako bilo bi dobro da fotografije budu što jasnije i ako je moguće neoštećene.

Cilj nam je od kvalitetnijih fotografija (a procjenu o kvliteti će napraviti stručnjaci) napraviti izložbu koja bi sigurno bila dio nekog od važnijih događaja ove godine ali i za buduće. Sve fotografije bi bile dostupne kroz albume, projekcije i slično. Fotografije bi bile izložene i u prostorijama Općine Okrug i uredima koje društva povezana sa nama koriste. Neke će naći mjesto i kod otvaranja novog dječjeg vrtića „Kadujica“ .

Svakako pozivamo i mještane koji osim  starih fotografija imaju  narodne nošnje (ili fotografije nošnje koja je postojala u Okruku), stare svjedodžbe iz doba drugog svjetskog rata… da nam dostave ili omoguće fotografiranja, skeniranje sve u svrhu očuvanja baštine i omogućavanja prijenosa tog blaga na nove generacije.