PODVODNA ISTRAŽIVANJA NA ČIOVU

U sklopu projekta "Potopljena baština: Istraživanje, zaštita i valorizacija po(d)morske baštine Čiova", u suradnji Općine Okrug, Muzeja grada Trogira i Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, u tijeku su terenski pregledi podmorja na više lokacija na području Općine Okrug. Projekt se financira sredstvima Općine Okrug i Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ i projekta "Pomorsko je dobro".

Stručni istraživački tim pod vodstvom dr. sc. Mate Parice sa Sveučilišta u Zadru pregledava šire područje uvala Duga i Široka s otokom Fumijom te uvalu Racetinovac s ciljem utvrđivanja potencijala za daljnja istraživanja te zaštite slabo poznate otočke podmorske baštine.

Najzanimljiviji nalazi za sad su pronađeni u uvali Racetinovac, gdje je potvrđeno da se na širem prostoru uvale nalaze potopljene konstrukcije gospodarskog objekta iz antičkog razdoblja - najvjerojatnije antičke solane. No, za precizno utvrđivanje namjene, trebat će pričekati rezultate opširnijih arheoloških istraživanja. Među najzanimljivijim i najneočekivanijim nalazima je kremena alatka - oruđe koje bi moglo pripadati prapovijesnom razdoblju paleolitik što će se utvrditi podrobnijom analizom.

Ovo je prvi projekt na zaštiti po(d)morske arheološke baštine Čiova, a s obzirom na nalaze za očekivati je početak sustavnih arheoloških istraživanja i valorizaciju kulturno-povijesne baštine na području Općine Okrug.