Službeno priopćenje Općinskog načelnika Općine Okrug u svezi novinskih članaka objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji 21. i 22. prosinca

Poštovani,

Dana 21. prosinca 2010. godine u Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak pod naslovom „Načelnik podijelio umirovljenike“, a sljedećeg dana, 22. prosinca, članak pod nazivom „Načelnik provodi segregaciju“.

Bespredmetno je prepričavati navedene novinske članke, neistine iznijete u tim člancima te komentirati kvalitetu novinara koji piše prikupljajući podatke telefonskim putem a ne izlaskom na teren kako bi stekao pravu sliku događanja o kojem piše.

Osnovni cilj, kako pamfleta koji se dijelio mještanima tako i neobjektivnih članaka objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji, je da se žitelje Okruga dovede u zabludu.

Prije svega moram pojasniti na koji način su se sredstva predviđena Proračunom i Programom socijalne skrbi trošila ranije a kako se troše otkad sam, većinskom voljom naroda Okruga, postao načelnik.

U prethodnom mandatu uskrsnice i božićnice te ostale pomoći su se dijelile svima onima koji su to zatražili po nahođenju načelnika.

Postavši na legalan način izabran načelnik u svom radu se vodim važećim zakonima koje je donio Sabor i Vlada Republike Hrvatske te općim i pojedinačnim aktima koje donosi Općinsko vijeće Općine Okrug te sam općinski načelnik. Shodno tome donio sam i Zaključak o dodjeli božićnice osobama koje imaju prebivalište na području Općine Okrug i evidentirani su na popisu umirovljenika, koji smo zatražili i dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje. Pravo na božićnicu ostvarili su svi umirovljenici koji su zadovoljili navedena dva kriterija te kojima mirovima ne prelazi 1.800,00 kn. Kod utvrđivanja kriterija vodio sam se, od strane Općinskog vijeća, donesenim Programom socijalne skrbi te poštenom mišlju da božićnicu trebaju dobiti osobe kojima je najpotrebnija a ne oni koji ostvaruju mirovine od  više država i ne mogu se podvesti pod socijalno ugroženo stanovništvo. Sam inicijator događanja „segregiranih umirovljenika“ iako je tražio nije dobio božićnicu jer se ne nalazi na popisu Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Što se tiče „protestnog skupa“ koji je održan 21. prosinca 2010. godine ispred zgrade općine prije bih ga nazvao političkim i predizbornim skupom nego skupom umirovljenika jer od ukupno službeno evidentiranih 536 umirovljenika s područja Okruga okupilo se samo njih 12 ( vidljivo i na fotografiji uz predmetni članak).  

Iz svega navedenog i iz kronologije događanja može se zaključiti da se ovdje radi o sprezi predsjednika stranke HSU Okrug i bivšeg načelnika (odnos punac – zet) protiv legitimne vlasti  i prijevremenom započinjanju predizborne kampanje.

Svim svojim mještanima mogu poručiti da ne nasjedaju na svakojake neistine već da i dalje vjeruju u poštenje i transparentnost svog načelnika kome su dali povjerenje.

                                           IVICA RADIĆ, OPĆINSKI NAČELNIK